Bröllopsfotograf

Fem riktigt bra bröllopstips

 

Här kommer några riktigt bra och användbara bröllopstips till er brudpar från våran medlem Photema

 

MISSA INTE NUET

Detta är er dag. Er stora bröllopsdag. Inte bara vill ni att saker och ting ska bli så som planerat, ni vill även kunna slappna av, känna trygghet i att alla fullföljer sina uppgifter och så vill ni såklart ha roligt. Det här ska vara en dag fylld av glädje, skratt och trevnad.

Mitt första tips till er är att våga delegera. Ta inte på er allt själva! Be folk om hjälp, och om de erbjuder sin hjälp, låt dem veta att ni nu överlämnar ansvaret till dem, så att de tar sitt uppdrag på allvar.

Se till att de mest inblandade, inklusive bröllopsfotograferna, har varandras telefonnummer och be dem ringa varandra om de har frågor under själva bröllopsdagen. Ni två ska inte behöva styra upp saker eller ändra i planeringen under er dag.

Hur många gånger har jag inte sett brudar och brudgummar som helt glömt bort att stanna upp och njuta av dagen, i rädsla för att något ska gå fel eller inte bli helt perfekt.

Tänk på att det värsta som kan hända inte är att något ”går fel”, att maten blir sen eller att det börjar regna. Det värsta som kan hända är att ni själva missar er dag. Att ni stressar er igenom alla moment och fastnar i tankar istället för att vara där med varandra och era gäster. Försök att inte lägga så mycket värde i om saker blir “fel” eller “rätt”. Det som händer får hända. Hur mycket man än planerar innan så kan man aldrig förutspå allt, särskilt inte om barn eller djur är inblandande.

Påminn varandra då och då under dagen om att vara närvarande. Att lämna orostankar och planerande, och återgå till nuet.

Genom närvaro kan ni njuta fullt ut och dagen kommer att bli så otroligt mycket mer minnesvärd, om ni faktiskt är där det händer.

 

Bröllopsfotograf Photoema

PRESSA INTE IN FÖR MYCKET I SCHEMAT

Förstå att saker många gånger tar längre tid än ni först beräknat och att förseningar i schemat är mer regel än undantag. Jag skulle våga påstå att brudens förberedelser i nio fall av tio blir försenade. Det är inte många gånger vi kommit igång med bröllopsporträtten enligt schemat. Planera för detta och försök inte spara in tid och pengar genom att trycka in saker i schemat för att sedan behöva stressa er igenom momenten.

Även om vi lägger undan två timmar till porträtten i schemat är det sällan det tar så lång tid. Men, på grund av att vi ofta blir försenade 30-50 min, är vi i slutändan jätteglada att vi har just två timmar till vårt förfogande. På så sätt kan vi ha roligt under själva fotograferingen och inte behöva stressa och hoppa över bilder och platser. Tänk på att ju fler bilder man tar, och ju fler platser man tar bilder på, desto större är chansen att ni får många riktigt bra bilder! Och återigen, ni kommer inte kunna känna er avslappnade och ha roligt om ni behöver skynda er mellan momenten.

 

Bröllopsfotograf Photoema

 

SPARA IN PÅ RÄTT SAKER

Ofta vill man som brudpar spara in på stora kostnader och jag vet hur dyrt allting är så fort man sätter ordet ’bröllop’ framför.

En tårta kostar kanske 200 kr. En bröllopstårta 10 gånger mer. En parfotografering kan kosta 3000 kr, medan en bröllopsporträttfotografering kan landa på 15 000 kr. Med tanke på hur dyrt allt är har jag full förståelse för att man vill spara in på saker.

Om vackra bilder på er två tillsammans känns viktigt för er, spara då inte genom att boka en billig fotograf som ni egentligen inte vill ha. Spara hellre genom att korta ned tiden på den fotograf ni vill ha. De svåraste delarna att fota är bröllopsporträtten och vigseln, så där bör ni satsa på en professionell fotograf. Kanske har ni bjudit in gäster till bröllopet som är duktiga på att fota och alltid springer omkring med en kamera i handen. Be dessa gäster att ta extra mycket bilder efter att bröllopsfotografen gått hem. Att fota under middag, tal och mingel är inte lika komplext, och här kan era fotointresserade vänner säkerligen hjälpa till.

På detta sätt får ni bilder över hela dagen och ni behöver inte rucka på kvaliteten så mycket.

 

Bröllopsfotograf Photoema

EN ELLER TVÅ BRÖLLOPSFOTOGRAFER?

Ska vi boka en eller två fotografer?, är kanske en annan fråga ni ställer er. På PHOTEMA har vi gjort det väldigt prisvärt att boka in en andra fotograf, då vi helst ser att vi är minst två fotografer på ett bröllop. För det mesta vill man ha bilder från bådas förberedelser och man vill ha bådas reaktioner när man ser varandra för första gången på bröllopsdagen.

Ni vill säkert ha bilder på bådas känslouttryck inne i kyrkan under vigseln (vilket innefattar bilder tagna från två olika håll), och så vill ni inte riskera att missa något viktigt moment under dagen på grund av att fotografen behövt gå på toaletten eller smitit iväg för att fota dukningen.

Att boka in två fotografer ger er inte bara många fler bilder i slutändan, ni får även bilder från olika vinklar, med olika fokus, på olika platser samtidigt, och ni minimerar risken för att missa något viktigt. Om prisskillnaden inte är stor så rekommenderar jag att ni inte spar in på denna kostnad.

Bröllopsfotograf Photoema

UPPMANA ERA GÄSTER TILL ATT VARA NÄRVARANDE

Det är roligt att ha många bilder från vigseln, men ni har anlitat fotografer just för detta ändamål, och att komma gående längs kyrkogången och mötas av mobiltelefoner och kameralinser istället för era gästers ögon och leenden är kanske inte lika kul.

Mitt tips är att be prästen uppmana gästerna att lägga ifrån sig kameror och telefoner och istället vara helt närvarande där med er. Bilder kommer ni få gott om ändå!

Bröllopsfotograf Photema

Stort lycka till på er bröllopsdag och hoppas dessa bröllopstips kommer bra till pass.

Se nu till att verkligen njuta!

Vänliga hälsningar,

Ema Persson – fotograf på PHOTEMA.

 

 

Bröllopsfotograf Ema Persson - Photoema

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top