Hej där Alicia Swedenborg

Hej Alicia, du har ju varit med hos oss ett tag nu. Berätta gärna lite om dig själv.

Jag är en smålandstös som flyttade till Stockholm för att utbilda mig till dansare men blev istället bröllopsfotograf. Delar sedan 3 år tillbaka min tid mellan Sverige och New York, en för mig perfekt kombination mellan svensk sommar och husmanskost med New Yorks puls och mentalitet.

Vad gör dig lycklig?
Choklad, glutenfria bakverk och papaya med lime. Att resa jorden runt, flera gånger om. Mina tok-fina vänner. Att få garva, att få gråta, att få kramas.

Vad är du mest stolt över?
När jag vågade stå på mig, när jag vågar gå min egna väg och när jag inte äter upp hela paketet Romerska Bågar på en gång.

Din roligaste dag hittills i ditt liv
Oj, det finns ju tokmånga att välja på! Från en helt galet skoj heldag med Euro Disney med mina vänner (jag grät när parks stängde och vi var tvungna att gå hem…) till min 30-års dag när ett helt gäng med vänner flugit in till New York och överraskade mig en efter en och min sista kväll som 20-åring spenderades på underground burlesqueklubb i China Town.

Random fakta om dig
Jag älskar att skriva listor. Gärna med underlistor. Och jag älskar att bocka av saker på mina listor, så mycket att om jag gör något som inte står på listan skriver jag upp det bara för att direkt få kryssa av det. Men handen på hjärtat kan jag även erkänna att jag ibland skriver banal saker som ”vakna”, ”ta en dusch” och dyl bara för att få kryssa av fler saker… Jag kan äta vadsomhelst till frukost, allt från kladdkaka till köttfärsås. Jag gråter ofta av glädje och är väldigt glad i go mat, vilket ofta resulterar i mig sitta och gråta på grymma New York restauranger. Jag är en redig smålänning som älskar IKEA, älgköttbullar och har svårt att veta vart jag ska sätta in ”r”:en i ord. Jag har en prickig hund, låter som en groda när jag hickar och kan äta litervis med glass och aldrig få en ”brain freeze”!

Det mest pinsamma du varit med om
Jag är sådan människa som gör pinsamma saker heeeela tiden. Och oftast så garvar jag bara högt åt mig själv när det händer!

Saker som du skäms över
Jag är så galet rädd för plåster och fötter, för att inte tala om plåster på fötter. Jag skriker och springer!

Tv program du ska se i veckan
Inga. Har ingen TV just nu, och annars är jag mer en Netflix person – Breaking Bad, House of Cards, Downton Abbey…

Vad inspirerar dig?
Att resa! Jag älskar allt från att trekka i djungeln i Kambodja till att sippa drinkar på en takbar i LA. Att få hur ljuset beter sig annorlunda, hur människors skönhetsideal är totalt olika och få insikt att min ”vardag” är exotisk för någon annan och vice versa.

Vad har influerad dig eller hjälpt dig att hitta din fotografiska stil?
Film! Analogt fotograferande är helt klart det som förde mig på rätt väg. Min första analoga kamera var en liten plastkamera som heter Holga, jag fick den och en rulle film som present av en vän som också är fotograf Jose Villa. Jag var i Florens över dagen, Florens! Jag har aldrig varit där innan och allt jag hade var min Holga och en filmrulle med plats för 16 bilder. (nopp, inte ens en smartphone) Helt plötsligt började jag fånga bilder, inte ta bilder. Jag började läsa ljuset, hitta vinkeln och vänta in ögonblicket. Dagen avslutades i toppen på Domen med mig, i sann Alicia-anda, gråtandes av lycka. En platskamera, en filmrulle och en dag i Florens. Jag hittade min röst som fotograf.

Detta händer idag
Just nu jobbar jag från Indien i ett par månader. Det var när mina vänner kring jul satt och prata om hur ”helt galet underbar” förra sommaren var som jag spontant tänkte ”va den?” och insåg att jag under sommarmånaderna fotade bröllop varje helg, åkte fram å tillbaka över kontinenten 6 gånger och såg min familj sammanlagt 5 dagar. Det va tokskoj, absolut, men ingen lugn å ro. Så jag valde helt enkelt att rymma från slasken och kylan i ett par månader då alla är vinterbleka och ändå inte vill bli fångade på bild och dra till Indien istället! 🙂 Mina dagar börjar kring kl 7 då jag går upp, äter massa färsk frukt till frukost och jobbar fram till lunch. När solen gassar på himlen mumsar jag i mig lite indisk Dal till lunch och svalkar mig sedan i havet och läser en löjligt tjock bok. Sedan blir det ett drygt 2 h yogapass i solnedgången innan jag traskar hem igen. Mumsar i mig lite mer mat, jobbar några timmar till. Sedan jagar jag ut några spindlar från min bungalow innan jag går och lägger mig.

Tre saker du blir glad av
1)    När bruden har en lång, vacker slöja! När får man annars ha på sig en slöja? Om så bara under vigseln och bilderna, ta tillfället i akt och våga gå all-in!
2)    När brudparet vågar bryta om all ”bör” och ”måste” och gör ett bröllop som är personligt! Från små saker som att servera varma mackor med brudparets initialer på istället för snittar under brudskålen för det var ”deras” vardags favoritmat. Till att en svensk brudgum vid namn Carl gifte sig med en rysk brud vid namn Katarina och de körde ett helt galet 1700-tals bröllop i Moskva med temat Karl XII möter Katarina den Stora.
3)    När brudparet har största delarna av sitt bröllop utomhus och planerar in fotograferingdelarna runt solnedgången så jag får jobba med det helt magiska kvällsljuset! Det finns inget mer smickrande än en sol som är på väg ner mot horisonten.

Tre saker du blir ledsen av
1)    När brudpar inte tar till sig av råd och tips som vi i branschen ger. Vi är på bröllop i stort sätt varje helg och vet vart det brukar gå knasigt och hur enkelt man kan undvika det med lite planering.
2)    När brudparet inte våga släppa allt och slappna av. Jag älskar också när allt är perfekt och jag förstår att man har spenderat många månader på att planera sitt bröllop men när dagen äntligen är här – släpp alla småsaker och njuuuut för guds skull. NJUT!
3)    Att inte fler använder sig av en bröllopkoordinator. Jag förstår att det är en kostnadsfråga men de kan ofta ordna bättre deal med andra leverantörer och hjälpa er att begå misstag som kostar pengar så i slutänden kan det gå jämnt ut ekonomiskt men det ni vunnit är proffsig hjälp både innan och på bröllopsdagen. Någon som ser till att alla gör det de ska, är på rätta plats och att saker och ting flyter på supersmidigt.

Är det någon personlig erfarenhet förutom fotografi och bröllopsfotografi som har påverkad din utveckling som bröllopsfotograf?
Varenda bröllop man fotar upplever man något nytt och lär sig nya saker. Om det är kulturella traditioner, annorlunda ljus, knepiga lokaler. Det är det som är det braiga med att välja en erfaren bröllopsfotograf – vi har sett och gjort det mesta! Oavsett om man har fotat många bröllop själv eller ej så bör en bröllopsfotograf istället ha varit med och assisterat måna bröllop innan man tar på sig hela ansvaret själv.

Vilken slags bröllopsfotografi utöver du? Hur skulle du beskriva din stil?
Jag fotograferar främst analogt, avslappnat och tidlöst. Jag älskar asgarv lika mycket som ett stilla ögonblick. Elegant och proppat med känslor. Och så är jag ALLTID på jagt efter det bästa ljuset!

Har du några tips till brudpar hur man bli bäst på bild?
Bara var er själva! Är ni busiga så busa på, är ni lugna och kramiga så mys på bilderna. Gör inte något som inte är ”ni”, men fega inte ut å bli för ”svensson” heller. Prata ihop er med varandra och er fotograf innan bröllopet och berätta hur du/ni ser era bröllopsbilder framför er.

01_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 02_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 03_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 04_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 05_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 06_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 07_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 08_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 09_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 10_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 11_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 12_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 13_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 14_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 15_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm 16_Alicia_Swedenborg_brollopsfotograf Stockholm

Lämna en kommentar

(Din mailadress kommer inte att publiceras.)