Välkommen Liam Warton 2

Välkommen Liam Warton

 

Hej Liam, kul att ha med dig hos oss.

Vem är du?
Jag är döden! (Skojar bara)
Nej, jag heter Liam och jag är en fotograf som är verksam i Stockholm, jag är ursprungligen från Brisbane, Australien men är sedan två år tillbaka etablerad i Sverige. Jag flyttade till andra sidan jorden för kärleken. Jag träffade min flickvän för nära till fyra år sen i Australien. Därefter bodde vi i Australien ett tag och sen bestämde vi att flytta till Sverige.
Förutom fotografi är jag intresserad av musik, konst, filmer, att läsa svenska noveller, och att resa. Jag ägnar dock majoriteten av min tid åt fotografiet.

Vad gör dig lycklig?
Jag har en dålig vana av att titta på för mycket tv-serier och borde kanske egentligen ägna mig åt mer produktiva saker som till exempel att läsa. Det är mysigt att avsluta dagen med att titta på serier med min flickvän och bara ta det lugnt. Jag blir också lycklig av att laga och äta god vegansk mat och att åka på roadtrips.

Vad är du mest stolt över?
Det är alltid svårt när man ska reflektera över sina egna bedrifter. Om jag måste svara tror jag nog att jag är stoltast över att  ha startat ett nytt liv i Sverige. Jag har verkligen gjort detta till mitt nya hem med nya vänner, nya jobb, nätverk och ett nytt språk.

Vad inspirerar dig?
Jag söker helst min inspiration utanför bröllopsindustrin för att sedan kunna applicera mina idéer på den. Det är viktigt för mig att förbli unik och inte kopiera andra fotografer eller alltid ha samma rutiner. Därför försöker jag istället hitta nya idéer från konsten och filmkonst. När jag till exempel sett klart en film av Xavier Dolan kan jag komma att fyllas med inspiration och en vilja att själv skapa något bättre och mer unikt.

Har du ett favovitcitat?
Jag har faktiskt inte ett favoritcitat som jag i nuläget  kan komma på.

Vad har influerad dig eller hjälpt dig att hitta din fotografiska stil?
Jag tror att min  fotografiska stil fortfarande utvecklas. Jag spenderar väldigt mycket tid på personliga projekt där jag experimenterar och ofta använder mig av mina vänner i bilderna. Alla personliga projekt fotograferar jag analogt och framkallar även hemma. Jag lär mig av mina misstag och mina experiment för att sedan applicera det på framtida arbeten. Det analoga fotografiet har gett mig en större förståelse för kamerans inställningar och hur man kan skapa nya bildspråk genom att ändra på till exempel exponeringen.

Vilka andra fotografiska intressen har du förutom att fotografera bröllop?
Mina personliga projekt ligger väldigt nära mitt hjärta och är en viktig del av utvecklandet av mitt bröllopsfotografi. Det här året har jag fokuserat på framställning av maskulinitet och vilka normer som existerar inom fotoindustrin.

Hur länge har du fotograferat och hur började du?
Jag började fotografera för fem år sedan när jag köpte min första systemkamera på Brick Lane Markets i London. Efter detta fokuserade jag på att bli en riktig fotograf. Innan jag hittade min passion för fotografiet har jag känt att jag var en kreativ person med ett behov att skapa. Det kändes som något saknades i mitt liv innan jag började fotografera.

Hur länge har du fotograferat bröllop?
Jag har fotograferat bröllop i tre år nu, men det känns som det har varit mycket längre än så för att det känns så naturligt och som att jag verkligen hittat min kallelse.

Random fakta om dig
Jag hade ett svårt fall av vattkoppor när jag var nyfödd och det var en livshotande situation för mig. Jag har små ärr över hela kroppen som ett resultat av det.

Detta händer idag
Idag tog jag bilder för onlinetidningen Vice för att dokumentera värmeböljan i en Martin Parr-esk stil . Alltså bilder som är tagna på ett humoristiskt och ironiskt sätt.

Berätta om en sak som folk inte vet om dig
Jag är en vegan.

Tre saker du blir glad av
Först och främst känslan av att framkalla filmrullar jag har tagit och att titta på mina negativ och se resultaten av mina bilder, det är en magisk känsla.
För det andra när min flickvän och jag har en mysig hemmakväll, med god mat, vin och vi ser på en bra film.
För det  tredje känslan av att vara utomlands och ha en bil att kunna köra runt i, det är en riktig frihetskänsla. Jag älskar att se nya landskap, ta del av nya kulturer och samtidigt kunna känna mig fri.

Tre saker du blir ledsen av
För det första känner jag en sorg över allt det tragiska som händer i världen just nu. Varje morgon får man ta del av nya terroristattacker eller krig på nyheterna.
Jag är även upprörd över den rasism som fortfarande existerar i vårt samhälle och de många hatbrott som sker till följd av det. Även hur den amerikanska polisen behandlar svarta människor, det borde inte fortfarande vara ett problem i dagens samhälle.
För det tredje kan jag känna mig ledsen när jag känner en viss utanförskap från den svenska kulturen som australiensare.

Saker som du skäms över
Jag brukar inte vilja tala så högt på tunnelbanan för att det känns som folk lyssnar på en då. Speciellt om jag talar engelska, det är något jag kan känna mig väldigt osäker över.Jag har ett hemskt namnminne, vilket ofta resulterar i pinsamma situationer då jag måste fråga om någons namn flera gånger.

Tre låtar du tycker om just nu
Hot Chip – Colours, Low – Rope, Kevin Morby – Dorothy

Din bästa dag någonsin
Det skulle förmodligen vara en av mina semesterdagar när jag har rest. Förmodligen är det för tre år sedan då jag och min flickvän var i Nya Zealand och körde runt på den södra ön i tre veckor. Det är det vackraste landet jag har varit i.

Dina favoritfilmer
A girl who walks home alone at night, Francis Ha, What we do in the shadows

Är du gift och hur har ditt bröllop varit
Jag är inte gift, utan sambo

Vem följer du på sociala medier
Min fem favoritkonton på instagram är: Ren Hang, Ben Zank, Oli Samson, Edie Sunday, Lalovenenoso

Saker du vill göra innan du dör
Jag har inte egentligen en lista över saker jag vill göra innan jag dör utan vill bara gärna fortsätta att resa och att utforska världen.

Tv program du ska se i veckan
Jag haft precis avslutat säsong 1 av Stranger Things som är en thriller/skräck serie. Jag tittar även på Mr. Robot och Den Goda Viljan.

10 personer som inspirerar dig
Flickvän, Louis Dazy, Jacob Loafman, Oli Samson, Ren Hang, Petra Collins, Abdul Abdullah, Arvida Byström, Freethebird, Martin Parr

Ditt galnaste jobb
Insolvency Accountant. Jag jobbade som det för fyra år, och det är långt ifrån det jag gör idag.

Kan du beskriva ett drömbröllop som du gärna skulle fotografera?
Mitt drömbröllop skulle gärna vara på en icke-konventionell plats med ett kreativt par som delar mitt intresse för fotografi. Paret skulle uppskatta att bilderna togs analogt och på ett experimentellt sätt.

Vilka top tre locations för bröllopsbilder har du?
Lake Siljan, Dalarna, Barbican London, Bakers field, California

Vad är riktigt bra bröllopsfotografi för dig? (Tips till brudpar)
I slutändan är bra bröllopsfotografi när brudparet är nöjda och känner att de fått sin vilja igenom. Det är det som är själva syftet med dokumentation av deras dag. För mig ska riktiga fotografier väcka en stark känsla och samtidigt vara ärliga och unika. Min stil är icke-traditionellt, dokumentärt och kreativt.

Det tips jag kan ge till brudpar är att vara i stunden och låtsats att ni är ensamma utan fotograf där så att bilderna kan bli så naturliga som möjligt.

liamwartonphoto stockholm

liamwartonphoto stockholm

liamwartonphoto stockholm

Liam_Warton_Brollopsfotograf_004

liamwartonphoto stockholm

liamwartonphoto stockholm

Liam_Warton_Brollopsfotograf_007

liamwartonphoto stockholm

liamwartonphoto stockholm

liamwartonphoto stockholm

Stadshuset wedding day with close family and friends, walk to gamla stan for couple portraits and then take the train to slussen and to sodertheaten for the reception.

liamwartonphoto stockholm

liamwartonphoto stockholm

liamwartonphoto stockholm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top