Bra bröllopsbilder - för brudparet

När man tänker på alla förberedelser som ligger bakom en riktig bra bröllopsbild kan det framstå som en nästan otrolig sammanstrålning av romantik, teknik, humor och konst. Ja, det krävs en hel del för att få saker och ting faller på plats för att få fram de där fantastiska bilderna som tillsammans ska berätta er historia.

Våra fotografer har fotograferat bröllop under många år och med deras hjälp har vi sammanställt värdefulla tips för dig som letar efter en bröllopsfotograf och för vad ni som brudpar kan tänka på inför fotograferingen.

  10 tips till dig som letar efter en bra bröllopsfotograf

  1. Låt det ta tid. Avsätt tid för att hitta en bröllopsfotograf där ni båda inspireras av fotografens tidigare arbeten och där ni klickar även på ett personligt plan.
  2. Var ute i god tid. När man ska boka bröllopsfotografer bör man vara ute i god tid innan själva bröllopet. De flesta fotografer är bokade upp till ett år innan. Speciellt om man planerar att gifta sig på en högtid eller under sommarmånaderna.
  3. Titta på helheten. När ni tittar på och jämför fotografernas bilder så titta på många bilder från samma bröllop. På så sätt får ni en övergripande bild av hur fotografen jobbar och vad ni kan förvänta er av er bröllopsfotografering.
  4. Lägg inte för stor vikt vid var fotografen befinner sig. Även om fotografen har sin bas i Stockholm så kan den ofta flytta sig, speciellt när det gäller exempelvis heldagsfotografering vid bröllop. Våra fotografer reser gärna över hela Sverige och resekostnaderna är oftast försumbara.
  5. Träffa fotografen innan ni bestämmer er. Personkemin är viktig för att ni verkligen ska kunna slappna av under dagen. Kan ni inte styra upp ett fysiskt möte så brukar oftast digitala möten med video räcka långt för att känna av hur väl ni synkar.
  6. Låt fotografen få vara kreativ. Välj helst en fotograf som inte låser sig vid färdiga och återkommande mallar gällande uppställning vid bröllopsfoto eller porträtt. Bröllopsbilder blir oftast som allra bäst när fotografen får åtminstone någorlunda fria händer.
  7. Låt fotografen vara experten. Ni ska gifta er, självklart ska ni ha tankar och input på vilken typ av bilder ni ska ta. Låt dock inte detta ta över stunden. Fotografen är den som är expert på att få fram vackra bilder och se både när och hur ljus faller eller vilken vinkel som fångar era detaljer som bäst.
  8. Säkerställ att fotografen har en professionell utrustning. Våra fotografer tillhandahåller flera olika kameror, ett flertal objektiv och självklart extra blixtar, batteriet och minneskort/filmer för att säkerställa att eventuella tekniska fel som kan uppstå inte påverkar er fotografering. För er trygghet så säkerhetskopieras även alla bilder till flera olika hårddiskar fram till leverans har skett.
  9. Prioritera fototid under bröllopsdagen. För ett heltäckande bröllopsreportage eller en heldagsfotografering av ett bröllop krävs många timmars fotografering. Prioritera en budget så ni kan försäkra er om att fotografen kan fånga alla stora och små ögonblick på bild. 
  10. Fäst inte fotograferingen till enbart ceremonin. Att fotografera i kyrkan eller under vigseln är självklart men glöm inte bort alla vackra stunder runt omkring. Möjligheterna för att få fina bröllopsfoton är oändliga!

  Hur förbereder man sig inför en bröllopsfotografering?

  Vad ska man tänka på när man anlitar en bröllopsfotograf? 
  Det finns en del saker som ni som brudpar kan tänka på inför fotograferingen. Här har vi samlat våra 5 bästa tips för förberedelse inför bröllopsfotografering.

  5 tips på hur man förbereder sig inför bröllopsfotograferingen

  1. Planera för att något speciellt ska hända. Planera in överraskningar med personliga anknytningar så att fotografen får förutsättningar att ta spontana och livliga bilder. Ni kan t.ex. placera ut photobooths där gästerna kan ta spexiga foton, dekorera utvalda platser med personliga detaljer och liknande.
  2. Fundera kring var ni vill ta era foton. Även om fotografens personliga kreativitet och frihet såklart är viktig så är det er dag och ni bör därför dela med er av era förväntningar, om ni önskar foton från någon speciell plats eller på någon speciell person. 
  3. Fundera över hur ni tar er till vigselplatsen. Även här är det så härligt att bara fantasin sätter gränserna. Anländ till vigseln eller festen med en veteranbil, en cykel, en flakmoped eller något annat kul! 
  4. Tänk till kring detaljer. En vacker brudbukett och blomsterdekorationer samt en fint utsmyckad lokal gör att bilderna blir mycket vackrare. Ett extra tips är att dekorera lite mer än ni tänkt från början så att det verkligen märks i bild.
  5. Gör personlig dekoration till bröllopet. Era bröllopsbilder ska vara personliga. Klä gärna in fula sladdar, skyltar och annat som ni inte kan undvika så de inte tar för mycket fokus på era foton. Dekorera borden med bilder på er, skapa handmålade skyltar, prioritera en vacker gästbok och liknande. Det är de små detaljerna som ger det lilla extra.

  Bra saker att tänka på inför bröllopsfotografering

  Våra fotografer har med sin långa erfarenhet identifierat många detaljer som lyfter både bröllopsbilderna och dagen i sin helhet. Här kommer en sammanfattning över saker som är bra att ha med sig i sin bröllopsplanering.

  • Informera era gäster om att det finns en fotograf på plats. Genom att berätta för gästerna att de inte behöver dokumentera allt så ger ni dem möjligheten att släppa loss och njuta av allt som händer. Sen kan det vara skönt att slippa att alla gäster springer omkring med mobilen i högsta hugg eller att din farbror syns med sin jättestora systemkamera inklusive megablixt på varje bild. 
  • Låt era bästa vänner vara med. Era närmsta vänner och familj känner er så genom att involvera dem i både dekoration och planering får ni förmodligen en mer personlig prägel på allt.
  •  Om ni väljer att ha med en fotograf under förberedelserna så kan det vara klokt att också tänka till kring vad personerna som är med har på sig för kläder. Frisörer, make up-artister och kompisar kommer också hamna på bild. Om det är möjligt så försök skapa en så enhetlig miljö som möjligt även här. Det bästa är om sminkösen/frisören kommer till er istället för att ni ska åka till salongen. Det skapar bättre förutsättningar för personliga bilder med bra ljus.
  • Klänningen kommer att bli lite smutsig. Det är oundvikligt. Oroa dig inte alldeles för mycket utan försök njuta av dagen och festen. Det är trots allt brudparets leenden som kommer synas mest på fotona.
  • Tips till brudparet: Ge gärna små presenter eller handskrivna meddelanden som ni kan öppna medan ni gör er klara. Det kommer garanterat att trolla fram leenden och extra kärlek som kommer synas på bilderna!
  • Efter vigseln är det tradition att gästerna kastar ris på brudparet. Uppmuntra gästerna till att kasta rosenblad eller blåsa såpbubblor efter vigseln istället. Rosenblad ger en vacker färgklick i bilderna och såpbubblor faller inte till marken lika snabbt som riskorn.
  • Ett sommarbröllop är vackert men fundera också över alternativa datum. Ett höstbröllop eller vinterbröllop bäddar för fantastiska bilder och en annorlunda stämning. Det brukar också vara enklare att få tar på frisör, venue och fotograf för höstbröllop.
  • När det gäller porträttfotograferingen så upplever många brudpar att den känns lite jobbig. Släpp det och njut! Det är under denna del av dagen som ni som brudpar faktiskt får möjlighet att släppa allt runt omkring och gå in i er själva. Var med varandra som ni brukar och framförallt ha kul!
  • Vackra porträttbilder åstadkommer ni tillsammans med fotografen. Förmedla gärna era idéer och tankar men begär inte att fotografen ska ta exakt likadana bilder som ni sett i portfolion utan låt fotografen hitta vad som speglar just er.
  • Diskutera i förväg med era familjer om vilken typ av gruppbilder ni vill ha. Familjebilder behöver inte vara stela och tråkiga. Slappna av och även här, ha kul!
  • Fotografen behöver också äta. Bäst är om ni kan ordna så fotografen kan äta samtidigt som alla andra så man inte missar något viktigt som tal, spex eller annat.

  5 tips för att få bra foton från bröllopsfesten

  Bröllopsfesten är oftast en lika stor höjdpunkt som själva vigseln. Kanske är den till och med ännu bättre eftersom brudparet kan slappna av, luta sig tillbaka och bara njuta av att vara i sällskap av varandra och nära och kära. Nervositeten har äntligen hunnit lägga sig och nu är det fest! Vi rekommenderar att festen börjar direkt efter bröllopsvalsen så den påbörjas i rimlig tid medan bilderna fortfarande blir bra men det finns fler saker som kan vara bra att ha i bakhuvudet när det gäller att få till bra bilder från bröllopsfesten. Vi har såklart gjort ännu en lista!

  1. Släpp inte in gästerna för tidigt. Fotografen vill gärna få lite tid innan gästerna kommer in för att fotografera dekoration och dukning.
  2.  Planera in roliga saker under kvällen och informera fotografen i förväg så hen kan förbereda sig fotografiskt. 
  3. Förmedla kontakten vidare. Om ni inte själva vet allt som kommer att hända så be värdparet att ta kontakt med fotografen. 
  4. Informera fotografen om var och när bruden kommer att kasta buketten så detta kommer med på bild.
  5. Tänk på att dra igång festen i tid. Oftast blir dansbilder och festbilder från bröllopsfesten bäst i början av kvällen.
  Rulla till toppen