Tips för bättre bröllopsbilder. För fotografen? Nej, för brudparet!

När man tänker på alla förberedelser som ligger bakom en riktig bra bröllopsbild kan det framstå som en nästan otrolig sammanstrålning av romantik, teknik, humor och konst. Ja, det krävs en hel del för att få saker och ting faller på plats för att få fram de där fantastiska bilderna som tillsammans ska berätta er historia.

Vi som har fotograferat bröllop under många år vill därför dela med oss av den erfarenhet vi samlat på oss under all den tiden. För att göra det enklare har vi organiserat tipsen som en checklista i olika sektioner.

HITTA ER BRÖLLOPSFOTOGRAF

 • Avsätt tid för att hitta en bröllopsfotograf vars stil ni gillar och som ni klickar med på ett personligt plan. Här hos oss hittar du Sveriges allra bästa. Gå gärna in på fotografernas egna sidor också för att ta reda på mer om respektive fotograf.
 • Var ute i god tid! Många fotografer är bokade sex månader till ett år innan. Speciellt vid populära datum och under sommarmånaderna. Bokar ni under november/december så är chansen stor att er favoritfotograf inte är bokad för ert datum ännu. Tänk på att de flesta sökningarna efter bröllopsfotograf via Google sker i januari, vilket leder till att det flesta lördagar på sommaren i slutet av denna månad har bokats upp.
 • Att gifta sig på sommaren är fint men fundera gärna också över alternativa datum. Ett höst eller vinterbröllop kan bädda för en fantastiskt och helt annorlunda stämning. Dessutom är det mycket lättare att få tag på en bra fotograf, frisör, location m.m.
 • När ni tittar på en fotografs bilder se gärna till att titta på många bilder från samma bröllop (t.ex. genom ett bloginlägg från ett heldagsbröllop) så att ni får en övergripande bild hur fotografen jobbar och vad ni kan förväntar er.
 • Fäst er inte enbart vid en lokal fotograf när ni söker – speciellt när ni är ute efter någon som ska vara med hela dagen. Våra fotografer fotograferar över hela Sverige och resekostnaderna är oftast försumbara.
 • Träffa gärna en potentiell fotograf för att lära känna varandra, bolla idéer och planera. Personkemin är viktig för att verkligen kunna slappna av. Idag behöver man dock inte träffas fysiskt längre. Med skype och facetime går det att träffas oavsett var i landet man befinner sig.
 • För ett heltäckande bröllopsreportage krävs det många timmars fotograferande. Många av våra fotografer erbjuder därför obegränsad fotograferingstid under bröllopsdagen men även paket om 12 timmar som kan räcka beroende på bröllopets upplägg. Oavsett vilket – prioritera gärna så mycket fotograferingstid som möjligt för att försäkra er att alla stora och små ögonblick fångas på bild. Ett fint album och/eller alla högupplösta bilder kan man alltid köpa till i efterhand men bilder från tillfällen där fotografen inte har varit med går inte att återskapa.
 • Alla våra anslutna fotografer har sitt eget bildspråk och använder sig inte av färdiga, alltid återkommande mallar för uppställningar och porträttbilder. De är vana vid att anpassa sig till olika, ofta oförutsägbara situationer och omständigheter och får fram vackra bilder även under svåra ljusförhållanden och/eller snabbt växlande situationer.
 • En professionell utrustning är en självklarhet för varje professionell fotograf. Alla våra fotografer använder flera kameror, ett flertal objektiv och självklart extra blixtar, batterier och minneskort/film för att säkerställa att även eventuella tekniska fel inte påverkar fotograferingen. För er trygghet så säkerhetskopieras även alla era bilder till flera olika hårddiskar fram till leverans.

ALLMÄNT

 • Fäst är inte enbart vid en ceremoni i kyrkan utan tänk gärna utanför banorna. Det finns många olika sätt och platser att viga sig på. En vigsel hemma på eran gård eller på ett ställe som betyder mycket för er kan oftast vara mycket personligare. Det samma gäller för platsen där festen hålls. Många väljer också att ha ett speciellt tema när de gifter sig. Det är ert bröllop och ni bestämmer – möjligheterna är oändliga!
 • Planera gärna för något speciellt som ska hända den dagen – gärna något med en personlig anknytning och något som man kan överraska gästerna och liva upp kvällen med – t.ex. en photobooth, rislyktor, fyrverkeri m.m.
 • Det är er dag – låt ingen annan bestämma och gör exakt som ni vill. Tänk inte för mycket på traditioner och normer. Vill ni skippa band och DJ och låter gästerna bestämma låtarna, känner ni för porträttbilder i riktig ovanliga miljöer eller ändra upplägget på dagen helt – gör det – det är ni som bestämmer.
 • Har ni funderat över bröllopsfilm från er stora dag? Ljud och rörlig bild tillför en extra dimension till upplevelsen.
 • Fundera på hur ni kommer ta er till kyrkan/vigselplatsen. Här finns det många olika alternativ – allt från båt och veteranbil till cykel eller flakmoped. Det är bara eran fantasi som sätter gränser.
 • En vacker brudbukett och blomsterdekorationer samt en fint utsmyckat lokal gör också att bilderna blir mycket vackrare. Dekorera helst lite mer än ni har tänkt från början för att det ska märkas i bild. Klä gärna in oönskade detaljer t.ex sladdar, fula skyltar m.m. Gör dekorationen gärna personlig genom t.ex. ett bord med bilder på er, handmålade skyltar, gästbok med bilder m.m. Det är de små detaljerna som ger det lilla extra.

 

FÖRBEREDELSE

 • Har ni gäster som springer omkring med mobilen i högsta hugg eller en farbror som står bakom er med sin stora systemkamera inklusive jätteblixten då får ni bilder på just det. Inte så kul att titta på 10 år senare och kanske inte så kul för gästerna att få känna att de måste dokumentera dagen. Berätta hellre för de att ni har en professionell fotograf med och att alla får ta del av bilderna. Låt era gäster njuter av bröllopet och vara i nuet på ett ”analogt” sätt.
 • Låt några av era bästa vänner vara med under förberedelserna för att sätta en personlig prägel.
 • Låt gärna brudgummen spendera förmiddagen med sina kompisar eller sina bestmän.
 • Ett rymligt ljust rum med stora fönster är utmärkt för makeup. En bra sminkös arbetar gärna i dagsljus och för fotografen blir det väldigt bra också. Fundera på att låta sminkös/frisören kommer hem till er eller till ert hotellrum istället för att själv åker till salongen. Bilderna blir på så sätt mycket personligare och man undviker den oftast väldigt svårjobbade miljön och belysningen på många salonger.
 • Tänk på kläderna som de som hjälper till har på sig. Frisörer, make up artister och kompisar hamnar också på bilderna från förberedelser!
 • Tips för brudgummen: ge gärna små presenter och/eller små handskrivna meddelanden till din brud som hon kan öppna medan hon gör sig klar. De kommer att trolla fram ett leende och lite extra kärlek hos henne.
 • Klänningen kommer att bli lite smutsig! Till viss del är det oundvikligt men vad gör det om man vet att man har slappnat av och njutit av dagen och festen. Det är trots allt brudparets leenden som alla kommer att komma ihåg.

EFTER VIGSEL

 • Istället för att kasta ris på brudparet är det mycket mer effektfullt och vackert att kasta rosenblad. De blir en vacker färgklick i bilderna, samtidigt som de inte faller till marken lika snabbt som ris. Ris syns också ganska dåligt på bild och fastnar dessutom lätt i håret.

PORTRÄTTBILDER

 • Det bästa ljuset för porträttbilder är när solen står lågt eller när det är molnigt. Ett svårt ljus att jobba med är det som kommer från en klarblå himmel, rakt ovanifrån, mitt på dagen. Risken är stora kontraster och slagskuggor under ögonen och hakan. En bra idé kan därför vara att fotografera i skuggan. En bra fotograf anpassar sig alltid till rådande väderförhållanden och är van att improvisera.Moln och regn ger ett väldigt jämt och stämningsfullt ljus. Ta gärna med er vita paraplyer (eventuellt gummistövlar som ni lätt kan dra på) så är det inget problem att fotografera även om det regnar. Regnar det mycket är det bra att ha en reservplan som t.ex. stå under tak eller fotografera inomhus – gärna i ett rum med stora fönster. Planera gärna in en kort fotosession på kvällen också för att få med det fina kvällsljuset.
 • Tidsramen för porträttbilder är helt olika för olika brudpar. Vissa känner inte behovet att ta porträttbilder alls medan andra gärna vill fotografera länge och mycket. Man kan ta några vackra porträttbilder på 20 minuter men vill man ha ett större antal varierade bilder från olika platser så får man räkna med ca. en timme. Tänk på att det kan ta lite tid att slappna av och kommer in i känslan. Forcerar man så syns det på bilderna. En bra idé kan vara att planera några fler kortare fotograferingar fördelad över dagen istället för bara en ”maratonfotografering”. Var gärna öppen för spontana idéer och utnyttja korta porträttillfällen även vid icke planerade tidpunkter som t.ex. precis efter solen gått ned eller på natten med en lampa eller blixt m.m.
 • Njut av porträttfotograferingen! Det är den delen av dagen när ni kan släppa allt runtomkring er och gå in i er själva.
 • Vackra porträttbilder är något som man åstadkommer bäst tillsammans med fotografen. Förmedla gärna era idéer till hen och försök vara i nuet.
 • Begär inte att fotografen ska ta samma typ av bilder som ni redan sett i dennes galleri utan låt fotografen ta bilder som speglar er.
 • För att fotografera gruppbilderna så effektivt som möjligt är det bäst att göra upp en lista i förväg med vilka grupper som ska fotograferas. Be gärna värdparet att hjälpa fotografen att hålla reda på alla som ska vara med. Börja med den största gruppen så att de gästerna som är klara kan avvika.
 • Diskutera i förväg med era familjer vad för typ av gruppbilder ni vill ha. Familjebilderna behöver inte vara stela och tråkiga – jag tar hellre roliga och avslappnade bilder.

FESTEN

 • Tänk på att inte släppa in gästerna i festlokalen allt för tidigt. Fotografen vill gärna fota dekorationen och dukningen innan.
 • Kom ihåg att fotografen också måste äta. Bäst är det om hen kan göra det samtidigt som alla andra så att inte något viktigt som t.ex. tal, spex m.m. missas.
 • Kul om ni planerar något speciellt under kvällen, som t.ex spex, fyrverkeri, svävande rislyktor, photobooth m.m. Låt fotografen gärna veta i förväg så hen kan förbereda sig fotografiskt – det finns annars risk att man missar en viktig bild (Speciellt viktigt om bruden kastar buketten!) Om ni inte själv vet vad som kommer att hända eller misstänker att det kan bli någon överraskning be värdparet att ta kontakt med fotografen ang. det.
 • Tips: Planera gärna in lite extra tid för porträttfoto för att utnyttja det fina kvällsljuset.
 • Om ni har dans/fest planera gärna så att bandet börjar spela i god tid dvs. gärna runt 22.30.
 • Tänk på att dra igång festen i tid. Oftast blir de dans/festbilder man tar i början bäst – bra alltså att dra igång partyt på en gång efter bröllopsvalsen. Vi rekommendera också att ta in ett riktigt bra band/bra DJ för att verkligen dra igång festen på riktigt.
 • Vi hoppas dessa tips kan hjälpa er med er planering så att ert bröllop och bilderna därifrån kan bli så bra som möjligt.
 • Lycka till!