Filma på bröllop 2

Filma på bröllop

videografi. Dessa videos kan både komplettera vanliga bröllopsfoton och skapa alldeles speciella minnen. I den här artikeln tar vi upp fördelar, varianter och olika tekniker man kan använda sig av när man filmar på bröllop. 

Vad är fördelen med att filma på bröllop?

Det finns flera fördelar med att filma på bröllop. Vi har skrivit ihop en lista med fördelar:

 • Videografi fångar ögonblick och känslor på ett sätt som bilder aldrig kan konkurrera med. Videon fångar även tal och rörelser vilket gör att brudparet får ett mer komplett minne av bröllopet.
 • Videografi spelar in ljud. Man inte bara ser hur brudparet lovar varandra evig trohet, man hör det. (Bevismaterial att ta fram när man vunnit över sin partner i schack för tredje gången i rad.) Man ser inte hur folk skrattar, man hör det. Man hör hur det skrålas, sjungs och jublas. 
 • Videografi visar det du missat. När man ser en video i efterhand kan man uppfatta saker som hände men som man själv missat. Missade du till exempel när faster Gertrud blev uppbjuden av sin granne och körde igång en jitterbug på bordet kan du med all säkerhet få se det nu. Som brudpar kan man inte vara delaktig i allt som händer. En video gör det dock möjligt att se sitt bröllop från flera perspektiv.
 • Videografi dokumenterar. Personer som inte kunde medverka på bröllopet kan lättare bilda sig en uppfattning om stämningen och glädjen än om de bara tittade på bilder. Detta är en jättebra lösning om din farfar råkat befinna sig på en kurort just under bröllopet och som sedan önskat att han kunnat medverka. 
 • Videografi kan användas som minnen och dokumentering för framtiden. En bröllopsfilm kan få med flera höjdpunkter på bröllopet som till exempel bröllopstal och löften. Dessa filmer kan i efterhand bli värdefulla både för brudparet och familjen på ålderns höst. Efter 50 år kan man återuppleva bröllopet som om det vore igår. Filmerna kan även bli en del av er familjehistoria.
 • Videos går att dela på sociala medier. Det kan man naturligtvis göra med bilder också men det blir liksom mer med videos. Era vänner kan få ta del av er speciella dag och kanske även skicka er en grattishälsning. Man kan till och med göra videos som är anpassade direkt för sociala medier.

Vilken typ av bröllopsvideo finns det?

Det finns flera typer av videografi och vilken eller vilka typer ni vill ha är naturligtvis upp till er själva. Var bara tydliga med er videofilmare så att han eller hon vet vad ni vill ha och i vilket format. De vanligaste formaten är DVD, Blu-ray, USB-minne eller online-delning.

Här är några exempel på videos ni kan välja mellan när ni planerar att filma ert bröllop.

 • Dokumentärfilm. Den dokumentära bröllopsvideon är förhållandevis lång. Den fångar upp händelser från både förberedelser, ceremonin, middagen och festen. Man fångar bröllopets höjdpunkter men även detaljerna runt omkring. Man visar upp gäster och aktiviteter mm.
 • Filma höjdpunkter. Denna videon består av en kort sammanfattning av bröllopets viktigaste moment och brukar bli ca 3-5 minuter lång. Den här typen av video kan du skicka och dela över mail och sociala medier. 
 • Kortklipp. Dessa korta videoklipp är speciellt avsedda för sociala medier som till exempel instagram och TikTok. Här fokuserar man på de allra mest minnesfulla ögonblicken och videon är max 1 minut lång.
 • Konstnärlig video. En konstnärlig eller cinematisk bröllopsfilm filmas och redigeras för att göra videon mer visuellt tilltalande. Videon innehåller de mest “dramatiska ” sekvenserna och gör den därför extra minnesvärd. Bröllopsvideon blir mer konstnärligt uppbyggd och får ofta jämna övergångar mellan sekvenserna.
 • Video från destinationsbröllop. Den här typen av video dokumenterar så väl bröllopet som omgivningen. På så vis får man med den härliga atmosfären och det som gör destinationen så speciell.
 • Temavideo. För dem som har ett specifikt tema som de vill visa upp och dokumentera är en temavideo ett bra val. Här filmar fotografen detaljer och helheter av ert tema så att ni kan minnas hur vackert och roligt ert bröllop var.

Andra typer av videos runt bröllopet

Förutom videos som dokumenterar själva bröllopet finns där andra typer av videos som förknippas med bröllopet och som blir roliga att ha och skicka ut.

 

 • Inbjudningsvideo. Den här typen av video görs för att bjuda in gäster till bröllopet. I videon finns information om bland annat när och var bröllopet ska äga rum och hur man svarar på inbjudan. Videon är kort och koncis och ofta kreativt utformad. 
 • Förberedelsevideo. Den här videon fokuserar på förberedelserna inför bröllopet som till exempel dekorering, val av klädsel, frisör- och sminkösbesök.

Hur filmar man på bröllop?

För att kunna göra professionella filmer på bröllop krävs det att du har den tekniska kompetensen för att kunna använda kamerans inställningar efter behov samt veta hur du ska anpassa vinklar och ljusförhållanden. Om du blivit ombedd att filma på ett bröllop är det därför viktigt att du tränar på detta så att du är redo när den stora dagen är inne. Du vill inte stå och fumla med inställningar och exponering mitt i bröllopsakten. Utöver detta krävs det att du både har förmågan att tänka och arbeta självständigt och se vad som är värt att filma utöver det som bröllopsparet bett dig om.

Här är några saker du kan tänka på för att du ska kunna göra ett bra jobb som filmare.

 • Prata med bröllopsparet. Ha en plan för vad som ska filmas och lägg upp ett tidsschema för detta. Filmning kräver en hel del planering så du måste ha koll på vad som gäller.
 • Ha en arbetsplan. Planera för var och när du ska vara på plats för att kunna filma de olika höjdpunkterna under bröllopet. Gör en egen tidslinje och förbered zoner att stå på. Prova dig fram vilka platser som blir bäst att filma ifrån och se till att de inte blir tagna av andra gäster.
 • Använd rätt utrustning. För att kunna göra bra videos krävs det en bra utrustning. Om du inte själv äger någon är det all idé att försöka låna eller hyra en inför bröllopet. Kameran behöver en hög upplösningsförmåga och en bra ljudutrustning, därtill behöver du även ett stativ. Stativet krävs för att videon inte ska bli skakig och för att du inte ska behöva hålla i kameran hela tiden. Se till att ljudkvaliteten är bra och använd dig gärna av externa mikrofoner som fångar upp tal tydligt. Kontrollera att allt fungerar som det ska inför den stora dagen så att du inte drabbas av tekniska problem i ceremonilokalen.
 • Förbered dig och din utrustning. Se till att allt är laddat och att du har extra batterier och minneskort med dig så att du kan filma under hela kvällen. Se även till att du själv är redo för uppdraget. Träna hemma men även i förväg på plats. Hitta snygga vinklar och håll koll på hur ljuset kommer att falla. Klä dig efter väder och ta med dig skydd till din utrustning om ni ska vara utomhus.
 • Tänk på ljuset. För att filmen ska bli bra och kvalitativ måste du även tänka på ljuset. Oavsett om du ska filma inomhus eller utomhus krävs det en del planering. Ha koll på var du ska stå för att undvika bländning eller hårda skuggor. Använd rätt belysning och rätt kamerainställning för bästa resultat.
 • Var diskret. Försök att arbeta så diskret som möjligt för att inte störa ceremonin. Använd dig av en tyst kamera och undvik blixt. Respektera att alla inte känner sig bekväma med att bli filmade, speciellt under känslosamma ögonblick. Jobba professionellt och spela inte paparazzi. 
 • Fånga ögonblick och känslor. Fokusera på att fånga de magiska ögonblicken och känslorna. Starka och positiva reaktioner mellan bröllopsparet och gästerna blir ett fint och älskat minne. Lyckotårar, skratt, kramar, kyssar och liknande är sådant du behöver få med för att videon ska bli mer känslosam och mindre steril. 

Hur filmar man bröllop med en drönare?

Att filma bröllop med hjälp av drönare har blivit mer och mer populärt och det är inte så konstigt. Drönartekniken gör det möjligt att fånga upp bröllopet ur helt andra vinklar och man får en större helhetsbild över både vigsel och fest. Här är några tips till dig som ska filma med drönare.

Förbered dig och din utrustning. 

Här är en checklista på 10 saker du behöver ha förberett och tagit reda på innan du ska börja filma med drönare.

 1. Hur vill bröllopsparet ha videon. Vad ska filmas och när?
 2. Får man använda drönare på platsen eller finns där begränsningar?
 3. Hur ska drönaren flyga för att få med de viktigaste ögonblicken?
 4. Kalibrera och provflyg på platsen. Ta reda på vilka inställningar som passar bäst och lär dig hur du använder dem.
 5. Ladda ner en appstyrd fjärrkontroll om du inte vill använda den som medföljer.
 6. Se till att utrustningen är laddad och ha med dig extra batterier.
 7. Kontrollera att utrustningen fungerar som den ska.
 8. Prata med med eventuella fotografer. För att undvika trängsel och för att dokumentera så mycket som möjligt är det bra om du och fotograferna pratar med varandra och samarbetar.
 9. Träna på att filma. Försök att hålla flygfarten mjuk och använd långsamma och kontrollerade rörelser för att undvika att videon blir skakig.
 10. Läs på om säkerhet. Du ska till exempel undvika att flyga i dåligt eller blåsigt väder samt inte flyga för nära folk. Prata med bröllopsparet om hur de vill att du ska göra om vädret blir dåligt.

Tänk på att du behöver utbildning och behörighet för att få lov att flyga drönare. Följ alltid de lagar och regler som finns och kolla upp om du behöver registrera dig för att få flyga.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen