Finansiera bröllop 2

Finansiera bröllop

Att finansiera ett bröllop med hjälp av lån är idag det mest vanliga alternativet. Bröllop är nämligen en tillställning som tenderar att dra iväg rent kostnadsmässigt. Allt fler önskar sig ståtliga och pampiga bröllop och marknaden visar gladeligen fram nya trender och måsten. Läs mer om hur ni smart kan finansiera ert bröllop, vad ni bör tänka på innan ni lånar pengar och hur ni bäst gör upp en plan för att hålla nere budgeten .

Hur finansierar man bäst ett bröllop?

Det bästa sättet att finansiera ett bröllop är att betala så mycket som möjligt med sparade pengar. Genom att komplettera sparpengar med ett lån med låg ränta och schyssta villkor kan ni få till ett vackert och drömskt bröllop inom en snar framtid utan att behöva spara i flera år.

Vad lånar du till egentligen?

Vad lånar du pengar till? Innan ni tar ett lån bör ni först göra upp vad ni vill lägga pengarna på. Är det festen, ringarna eller resan? Skriv upp vad som är viktigt för er att ha råd till. När ni gjort det och tagit reda på vad allt detta skulle kosta kan ni ansöka om lån på det beloppet. Var lite försiktiga med att låna mer än ni behöver (för säkerhets skull.) På så sätt minskar risken för att ni impulshandlar grejer som egentligen inte är så viktiga. Hittar ni något som ligger utanför er budget kan ni kanske spara in på något annat. Spartips hittar du längre ner på sidan.

Ett annat bra alternativ är att ni helt enkelt bestämmer en budgetgräns direkt utifrån hur stort lån ni vill behöva ta. Säg att ni bestämmer er för att ta ett lån på 120 000 kronor. Då måste ni anpassa alla era val för att hålla er inom den budgeten.

Vad kostar ett bröllop?

Vad kostar ett bröllop egentligen? Ett bröllop kan gå från nästan gratis till flera 100 000, allt beroende på vad ni prioriterar. Själva ceremonin är gratis både i rådhus och i kyrka. Det som brukar kosta pengar är allt runt omkring.

 Priset för en bjudning med trerättersmeny, champagne och DJ brukar ligga på mellan 50-55% av den totala budgeten.

Enligt statistiken betalar brudparen genomsnittligt följande:

  • Ringar 10 000 kronor/ ring
  • Brudklänning 8-10 000 kronor
  • Blommor 2-3000 kronor
  • Bröllopsfotograf 10-25 000 kronor
  • Dekorationer 2-4000 kronor
  • Hår,smink och manikyr brukar ligga på runt 2-5000 kronor
  • Bjudning 1-2500 per person
  • DJ eller annan musiker 5-8000 kronor
  • Bröllopsresa 30 000 kronor per person 
  • Lokal till bjudning ca 1500 kronor per person

Genomsnittligt betalar man alltså ca 120.000 kronor för ett bröllop med 20 gäster, oftast mer. 

9 Spartips- så minskar du lånebeloppet

För er som vill undvika stora lån men samtidigt få det bröllop ni längtat efter kommer några tips 

    1. Hyr klänning och frack. Särskilt bröllopsklänningar kan kosta otroligt mycket pengar. Med tanke på hur länge den ska vara på och att den därefter inte kommer användas mer blir timpriset skyhögt.
    2. Håll nere antalet gäster. Du behöver inte bjuda sysslingen Erik som du träffat tre gånger, inte heller massor av ytligt bekanta från sociala medier. Vill någon utöver er inbjudningslista komma kan han eller hon medverka på själva ceremonin istället.
    3. Vad är egentligen viktigt- tänk efter, vad är egentligen viktig och vad är bara impulsinköp? Håll er till listan och var väldigt restriktiva med att addera sidenrosetter på stolarna och kristallkronor i partytältet.
    4. Res ekonomiskt– välj ett lite billigare hotell eller vänta in lågsäsong
    5. Be en kompis göra dig fin inför bröllopet så spar du in pengar på salongsbesök
    6. Håll ner kostnaden för festlokal. Välj gärna en fin lokal men du behöver kanske inte hyra in en herrgård med havsvy. Partytält är också ett alternativ och det kan bli riktigt fint.
    7. Catering brukar generellt vara billigare än om ni sitter på en restaurang.
    8. Skippa öppen bar. Sprit och drinkar är dyrt, dessutom blir det mindre stök om gästerna håller sig någorlunda nyktra.
    9. Ta inte flera separata lån. Ta hellre ett större lån med låg ränta och betala allt kontant. Nästan alltid har företagens avbetalningspartners mycket högre ränta än bankens privatlån.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen