bröllopskläder

Allt du behöver veta om brudklädsel

Brudklädseln är en viktig del av bröllopet. Det är den här dagen hon vill se vacker och strålande ut och även om alla har olika stil har alla brudklädslar samma syfte: Att framhäva bruden.

Vad ska man tänka på när man ska köpa bröllopsklänning?

Brudklänningen är för många kvinnor det viktigaste av allt på ett bröllop. (Efter faktumet att de ska få gifta sig med sin stora kärlek naturligtvis…)

När man ska välja ut sin brudklädsel är det därför väldigt viktigt att ha lite koll på läget. Bröllopsklänningar är en stor marknad och det kan ibland kännas överväldigande. Speciellt stressigt kan det bli när du står och provar klänningar i en butik. Genom att ha en bra plan utarbetad kan du klara dig fint i klänningsdjungeln. Här kan du läsa våra tips på vad du kan tänka på när du väljer brudklänning.

Vilken typ av brudklänning vill du ha?

Det du måste börja med  att fråga dig själv vilken typ av klänning du vill ha. Det finns oändligt många klänningsmodeller som enkelt sett kan delas upp i fyra olika grupper.

 • Klassisk stil
 • Modern stil
 • Bohemisk stil
 • Vintage 

Utöver detta får du tänka ut vilken färg klänningen ska ha. Det vanligaste idag är att klänningen är vit men en hel del kvinnor föredrar andra färger. Speciellt kvinnor som redan varit gifta en gång tidigare kan välja bort den vita färgen eftersom den står för oskuldsfullhet.

Var och när bröllopet ska stå äga rum

Beroende på årstid, temperatur och plats kan du behöva anpassa din bröllopsklädsel. Om du ska gifta dig på sommaren eller i ett varmt land kan en kortärmad eller axellös klänning passa bättre än en långärmad. Ska bröllopet ske på en strand kanske inte pumps är en sådan bra idé och så vidare.

Gå igenom omständigheterna runt ditt bröllop och anpassa kläderna efter dessa. Det sista du vill är att du ska känna dig obekväm i dina brudkläder.

Har ni bestämt ett visst tema för bröllopet kan det vara läge att anpassa klänningen efter detta.

Börja leta brudklänning i god tid.

Processen med att hitta rätt brudklänning kan ta lång tid och det kan vara svårt att bestämma sig. Vill du dessutom att klänningen ska anpassas av en skräddare eller tillverkas i ett ovanligt tyg kan detta också dra ut på tiden. Att köpa brudklänning är inte bara som att gå in på H&M och komma ut med en klänning direkt, det kräver tid. Dessutom måste du även hitta rätt accessoarer, som till exempel skor, handskar och slöja.

OBS. Vill du ha klänningen formsydd av en skräddare behöver du också boka in det i god tid. Allt som allt brukar bröllopsrådgivarna rekommendera att man börjar leta klänning ca nio månader innan bröllopet.

Sätt en budget.

Det är alltid bra att sätta och hålla en budget innan man kastar sig in i bröllopsmarknaden. Bröllop överlag kan bli ganska kostsamma, därför är det viktigt att du har en bestämd budget. Sen har försäljare en tendens att vilja sälja dig det allra dyraste genom att spela på dina känslor. Genom att ha en redan bestämd budget kan du lättare stå på dig även om du får “otroliga” erbjudanden. Dessutom hjälper det dig att begränsa ditt urval och det blir lättare att hitta rätt klänning. OBS. Tänk på att budgeten även bör räcka till eventuell slöja och liknande.

Matcha klänningen efter din kroppsform

Brudklänningsmodeller sitter olika bra på olika kroppsformer. Naturligtvis ska man gå efter sina egna önskemål men en rätt anpassad klänning kan framhäva dina attribut och sitta skönare. 

Börja med att söka runt lite på internet eller i olika tidningar. Vilka modeller har de kvinnor som har samma kroppsform som du själv? Är det snyggt? 

Hur skulle den klänningsmodellen du vill ha passa på dig? Dessa två överensstämmer tyvärr inte alltid och för att du ska slippa äta upp dig eller banta ner dig innan bröllopet kan det vara bra att välja en klänning som är vacker på just din kropp. Längden kan också vara en avgörande faktor och här kan det vara extra svårt att anpassa sig. (Om du inte vill gifta dig i skyhöga pumps eller platåskor.)

Prova klänningar med glädje 

Det är viktigt att du inte är stressad eller frustrerad när du provar klänningar. Välj tillfällen då du inte har något annat inplanerat och ta med dig någon som kan agera som moraliskt stöd. Ibland kan man känna sig ganska ensam om ett stort beslut, därför kan det underlätta om du har några smakråd med dig. Tänk på att välja ut snälla men ärliga människor. 

Negativ energi får inte följa med in i provrummet! 

Kom ihåg att detta är för dig och din stora dag, oavsett vad andra tycker ska du naturligtvis välja den klänning som du trivs och känner dig mest speciell i. Klänningen ska ju spegla din stil och personlighet, ingen annans.

BONUS Lifehack

Sätt på dig de underkläder du planerat att ha på dig under bröllopet. Det underlättar för dig att se hur klänningen kommer att sitta. Det hade varit tråkigt om det visade sig att dina BH-band syntes eller att urringningen är för djup.

Vilka klänningsmodeller räknas som klassiska?

Klassiska klänningar behöver inte se omoderna ut för att de kallas klassiska, tvärtom. Många kvinnor väljer en klassisk look på sin klänning och ger den en modern touch. De klassiska klänningarna är vita och tillverkade i silke och siden. Här är några modeller som räknas som klassiska:

Prinsessa: Prinsessklänningar har en markerad midja och en vid kjol. Tänk Belles klänning i Skönheten och Odjuret.

Empire: Empireklänningen har en väldigt högt sittande midja som börjar strax under brösten. Den faller därefter rakt ner istället för att vidgas.

A- linje: A-linjeformade klänningar är tighta över axlar och bröst men breddar sig gradvis nedåt. Tänk Askungen och Törnrosa.

Trumpetklänning: Trumpetklänning eller fiskskjärtsklänning är tighta över höfter och lår men vidgas från knäna och ner. Ungefär som den skulle se ut på en sjöjungfru i människokläder.

Sheath: Sheathklänningar är helt formsydda och visar kroppens alla konturer och ger en slank look.

Ballongklänning: Ballongklänningen har en markerad midja med en stor kjol. Klänningen kan vara både kort och lång. Du kommer se ut som en härligt god maräng oavsett.

Spetsklänning: Spetsklänningar är tidlösa och kan egentligen ha vilken form som helst. Spetsarna kan sitta på kjolen, vid dekolletaget och på ärmarna beroende på det gällande modet.

Hur ser en modern brudklänning ut?

En modern klänning följer tidens mode och kommer se lite annorlunda ut om några år redan. Vi tar upp några modeller som räknas som moderna idag.

 • Miniklänningar: Korta klänningar som slutar vid knäna eller strax ovanför har blivit vanligare i takt med att konventionerna har lagt sig något. Tänk er, för tvåhundra år sedan fick man inte visa så mycket som anklarna i kyrkan. 
 • Topp och kjol: Man matchar ihop två plagg för att få en bekvämare brudutstyrsel.
 • Genomskinliga klänningar: Den här stilen kallas även för illusions overlay. Det innebär att man synliggör en del av brudens kropp genom att byta ut riktigt tyg mot mer transparenta textilier som tyll och spets på vissa ställen på klänningen.
 • Ragdollklänningar: Dessa ska gärna vara lite sexigt slitna med höga slitsar eller med asymmetriska former.
 • Minimalistisk klänning: En minimalistisk klänning fokuserar mer på enkelhet och elegans än på utsmyckningar. Den har rena linjer som gör att klänningen ser väldigt sofistikerad ut. 
 • Axellösa bröllopsklänningar: Dessa kan helt sakna tyg från dekolletaget och upp eller ha ett tyg som täcker en del av överarmarna men inte axlarna. En axellös klänning har många fördelar, speciellt på sommarbröllop. Den är modern men kan fortfarande se klassisk ut. Oftast hålls klänningarna uppe av en korsett eller silikon.
 • Vågade klänningar: Klänningar med djupa urringningar och öppna ryggar har blivit allt mer populärt hos kvinnor som gärna vill klä sig lite avslöjande.
 • Färgade klänningar: Klänningen behöver inte tvunget vara vit längre. Det finns massor av olika färger som kan göra klänningen mer unik och skapa dramatik. Vanligast är pastell- och naturfärgade klänningar men det finns även röda, guldiga och svarta alternativ att tillgå.
 • Klänningar med överskjortor: En överskjorta eller en kappa är praktiskt om det är kallt ute och ser väldigt sofistikerat ut. Dessutom är de ett bra alternativ för kvinnor som inte vill visa hud.

Hur ser en bohemisk brudklänning ut?

Bohemiska klänningar förknippas med komfort och bekvämlighet. Klänningen är ofta löst sittande med mjuka tyger och spetsar. Man pratar gärna om boho-chica-stilen (bohemisk elegans.) Bohemiska klänningar har en naturlig, jordnära och romantisk stil som ofta är extra uppskattade på utomhusbröllop och destinationsbröllop. 

Här är några attribut som är vanligt förekommande på bohemiska klänningar:

 • Spetsdetaljer eller stora partier av virkad eller mjuk spets används för att ge klänningen ett romantiskt utseende.
 • Blommor i form av broderier, applikationer eller tryck används gärna för att sätta färg och en lekfull prägel på plagget. Man kan även välja att ha blommor i hårbandet eller i en eventuell brudkrona.
 • Lös passform som ger bruden mer rörelsefrihet och komfort. Till exempel kan klänningarna ha öppna ryggar och djupa urringningar. 
 • Olika tyger som draperier. Klänningen kan bestå av flera olika material såsom chiffong, tyll och bomull. Inte helt sällan har klänningarna andra färger än vit. De kan komma både i pastellfärger och i jordnära toner.
 • Handgjorda detaljer i form av broderier, fransar, fjäderdekorationer och handmålade mönster är ett vanligt inslag på bohemiska brudklänningar.
 • Kompletteras ofta med kappor, capes eller överskjortor.
 • Kan vara retroinspirerad. Oftast från 1970 talets hippiekultur eller 1920 talets art déco era.

Hur ser olika vintageklänningar ut?

Varje tid har sitt egna mode inte minst när det gäller brudklänningar. Genom årens lopp har brudklänningarna formats och designats om. Idag kan det vara svårt att få tag på en “äkta vintageklänning” men de går att hitta på second hand eller auktioner om man har tur. Har man svårt att hitta en vintageklänning kan man även köpa en ny som är vintageinspirerad. Om du vill ha en klänning från ett visst årtionde innan 2000 talet är det en vintageklänning du är ute efter. Här är några snabba beskrivningar på bröllopsklänningar från olika årtionden. Vilken är din favorit?

Brudklänningar 1920

“Det glada 20-talets” brudmode bjöd på både pärlor, paljetter och art déco mönster. Art déco är en speciell stil från början av 1900-talet som är känd för sina geometriska former, skarpa färger och dekadens.  

De flesta hade en lösare passform med klara linjer och kortare längd.

Brudklänningar 1930

1930 började klänningarna stramas åt och fick en mer figurnära form. Midjan markerades och klänningen brukade räcka hela vägen ner till golvet i rena linjer. Klänningen var oftast enkel och elegant med spetsar och kunde ha både korta och långa ärmar. Dessa klänningar var antingen helt vita eller elfenbensfärgade.

Brudklänningar 1940

Klänningarna på 40-talet fick bli ganska enkla på grund av andra världskriget. Till exempel rådde det tygbrist i Sverige så klänningarna fick bli ganska korta och hållas uppe med korsett. Det var ont om dekorationer och spetsdetaljer så klänningens fokus låg på elegans och enkelhet. Tygbristen ledde även till att klänningarna fick sys av bomull, rayon eller siden av sämre kvalitet. De var inte heller alltid vita. Det var inte ovanligt att brudklänningen antingen var pastell- eller elfenbensfärgad.

Brudklänningar 1950

Klänningar från 1950-talet hade ofta A-linje eller en markerad midja med full kjol. Klänningarna var gjorda i lyxiga tyg som siden och silke och dekorerades med pärlor, rosetter och liknande. Ärmarna var antingen korta eller i trekvarts längd och bruden bar ofta handskar. Kragen var hög och man kompletterade gärna klänningen med en kappa.

Brudklänningar 1960

Under den här tiden var A-linjeformade klänningar mycket populära. Tyger som chiffong, siden och satin användes flitigt och dekorerades med spets. Ärmarna var ofta korta och klänningen hade en hög krage.

Brudklänningar 1970

70-talet förknippas ofta med hippiekultur och bohemisk stil. Klänningarna blev luftiga igen med vida ärmar och spetsdetaljer. Klänningarna var ofta gjorda i naturmaterial som linne och bomull och hade ofta långa ärmar. Blommor, fransar och fjädrar var vanliga dekorationer.

Brudklänningar 1980

Hela 80-talsmodet handlade om fluff och volym. Detta gällde inte bara håret utan även brudklänningar. Här blir klänningarna stora och dramatiska med volym, volanger, puffärmar och bågdetaljer. Se framför er Ariels bröllopsklänning.

Liten ordlista

Vintage boho: Vintageklänning med bohemisk stil som är inspirerad av 60-70 talet. Fokus på lös passform, naturmaterial, spets och tyll.

Retro inspo: Vintageklänning som är inspirerad av en viss tidsperiod men som kompletteras av detaljer från andra epoker eller nutid.

Art Deco: Art déco är en design från 20-30talet. Den är bland annat känd för sina starka färger, asymmetri, flärd och geometriska former.

Boho-chica: En bohemisk klänning vars stil är mer elegant än dem som främst är hippieinspirerade.

Vad är en brudslöja?

En brudslöja är en symbolisk detalj i brudens klädsel och består av ett tunt tyg eller flor som först täcker över brudens ansikte för att sedan lyftas tillbaka under vigseln. Slöjan har haft flera betydelser genom tiderna och den finns i olika utförande inom de flesta religioner och kulturer. Idag ses slöjan i västvärlden oftast som en romantisk och pittoresk accessoar medan den förr stod för oskuld och renhet. Kvinnor som gifte sig för andra gången ansågs inte ha rätt att bära slöja just av den anledningen. Brudslöjan var även ett tecken för mannens övertagande av ansvaret för kvinnan. (Då fadern ger bort dottern till brudgummen.)

Det finns flera olika stilar och utföranden att välja på när det kommer till slöjor och vilken man väljer är helt upp till en själv. Här är några av de vanligaste modellerna från lång till kort:

 • Katedralslöja: Den här modellen är en av de längsta och kan vara upp till 3 meter långa. Dessa slöjor är praktfulla och magnifika och ger en dramatisk och majestätisk känsla.
 • Kapellslöja: Kapellslöjan är något kortare än katedralslöjan, ca 2.4 meter. Den anses vara lite mer formell men har fortfarande kvar den dramatiska looken.
 • Fingertoppslöja: Som namnet beskriver når den ner till brudens fingertoppar och blir något mer behändig. Detta är ett av de mest populära valen av slöja.
 • Armbågsslöja: Armbågslöja slutar strax nedanför armbågen och ger ett klassiskt och sofistikerat intryck.
 • Kantbandslöja: En kort slöja som är fäst längs kanten av brudklänningen. Den är extra omtyckt av dem som vill ha en mer subtil slöja.

 Vilken brudslöja ska man välja?

Vilken brudslöja du ska köpa kan bero på flera saker. Några saker du kan ha i åtanke när du ska köpa slöja är:

 • Vilken stil ska den ha?

Beroende på vilken stil du själv har eller vilket tema du valt för bröllopet kan olika slöjor passa bättre än andra. Korta brudslöjor ger ett mer modernt intryck och är även lättare att hantera. 

Långa brudslöjor är väldigt dramatiska och passar bra till pampiga klänningar i klassisk eller vintagestil.

Det är inte bara längden som spelar roll. 

En slöja brukar även vara dekorerad med bland annat blommor, pärlor eller spetsar. Passar någon eller några av dessa utsmyckningar in på din stil kan dubegränsa utbudet en hel del.

 • Vilket material ska den tillverkas i?

Materialet på en slöja är ofta tunt och lätt. Man ska enkelt kunna lyfta på slöjan utan att det ser klumpigt ut eller riskera att den faller av. Vanliga material på slöjor är silke, satin, tyll och tunn spets. Ska bröllopet äga rum utomhus kan man välja en lite tyngre slöja som inte blåser så mycket i vinden. Det kan bli rätt oromantiskt att stå med slöjan i ögonen eller vara rädd att den ska blåsa av. Slöjan kommer tyvärr inte fungera som det perfekta Disneyprinsesshåret som alltid lägger sig rätt och håller volymen uppe.

 • Hur ska den fästas?

Hur slöjan ska fästas beror bland annat på vilken frisyr och vilka hårdekorationer du vill ha på bröllopet. Fästena ser lite annorlunda ut beroende på om den ska fästas i ett diadem, en krona eller någon annan typ av hårspänne eller hårkam. Bestäm dig för om du vill välja frisyr efter slöja eller slöja efter frisyr.

 • Ska den vara skräddarsydd?

Om slöjan ska vara skräddarsydd kan du be skräddaren att visa dig exempel på slöjor som passar till din klänning. Har du redan en egen idé så kör på det. Tänk bara på att skrädderi kan lång ta tid. Beställ slöja i tid.

Brudaccessoarer 

Brudkläderna består inte bara av en klänning. Den kompletteras oftast av flera andra ting. Här nämner vi några av de vanligaste brudaccessoarerna.

Skor

Brudens skor är naturligtvis viktiga för att hon ska se graciös och enhetlig ut. De kan ha lite olika utförande beroende på klänningsmodell, underlag, temperatur och brudens val av komfort. Skorna bör vara eleganta och bruden ska kunna gå snyggt i dem. Vanliga modeller är: pumps, stilettklackar, kilklackar, sandaler, ballerinaskor och ankelboots.

Handskar

Handskar är en vacker accessoar som man kan välja efter egen preferens, årstid och brudklänningens ärmar.

De är ofta tillverkade i siden, satin, chiffong eller spets och beroende på klimatet kan vissa tyg kännas bekvämare än andra. Handskar kan dekoreras med bland annat  pärlor, spets, paljetter och broderier. Välj vilka dekorationer som passar din stil bäst. Det finns många sätt att fästa sina handskar på. Exempel på dessa är tryckknappar, snörning, silikon och elastiska band.

Det finns flera olika modeller och längd på handskar, till exempel:

 • Korta handskar går upp till handleden.
 • Halvlånga handskar räcker nästan upp till armbågen. 
 • Armbågshandskar räcker upp och strax över armbågen. 
 • Operahandskar går över armbågen och en bit upp på överarmen. 

Längden på handskarna kan behöva anpassas efter klänningens ärmar.

Håraccessoarer

Håraccessoarer används för att sätta upp håret i olika frisyrer, fästa slöjan och för att helt enkelt dekorera håret. Det finns flera olika typer av hårprydnader.

Till dessa hör

 • Hårklämmor
 • Hårband
 • Tiaror
 • Diadem 
 • Blomsterkransar

Smycken

Förutom själva vigsel- och förlovningsringen brukar bruden smyckas med flera olika smycken. Smyckena kan tillhöra en matchande serie eller vara arvegods eller helt enkelt vara snygga var för sig. Klänningens utseende brukar bestämma vilka smycken som bör användas. Halsband är ett vanligt smycke men används sällan om klänningen har en hög krage osv. Örhängen är också populära eftersom de ramar in ansiktet och framhäver ögonen.

Brudbuketten

Brudbuketten är en viktig och tidlös accessoar som kan variera i storlek och utförande. Ofta väljer bruden sin bukett efter årstid, tema eller helt enkelt efter sina egna favoritblommor. Rosor och brudslöja har under många år varit en självklar kombination i den klassiska brudbuketten men idag kan man hitta både ängsblommor och mer exotiska blommor i buketten.

Sjal eller kappa

Det kan vara skönt för bruden att kunna täcka sig med en sjal eller en kappa om det blir kallt eller nederbörd. Dessa finns i olika utföranden. Snyggast är om den passar till klänningen. Ju mer den ser ut som en naturlig del av klänningen desto bättre. Brudparaply är ett annat alternativ vid regn eller stark sol.

Underkläder

Att bära vackra och eleganta underkläder är en tradition som sträcker sig tillbaka till tiden då bröllopet åtföljdes av en obligatorisk bröllopsnatt. Strumpor och strumpeband samt BH och trosor brukar matcha och gå i ljusa toner. De kan användas som en hemlig detalj under bröllopet men vill man inte gå runt i just dem underkläderna kan man enkelt byta om strax innan sänggåendet.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen