Bröllopsfotografi genom tiderna 2

Bröllopsfotografi genom tiderna

Bröllopsfotografering har genom tiderna utvecklats enormt. Vi följer bröllopsfotograferingens historia från 1800-talets svartvita stillbilder till digitala bilder tagna med hjälp av drönare. 

De första fotografierna

Sedan fotograferingen uppfanns på 1800 talet har bröllopspar varit ett populärt motiv, om än ganska dyrt och påfrestande till en början. Bröllopsfotografering var på den tiden en exklusiv lyx och det var långt ifrån alla som hade möjlighet att föreviga sin stora dag. Att bli fotograferad förr var så unikt och ovanligt att man inte helt sällan bjöd in hela släkten till att vara med om man någon gång fick möjlighet att bli fotograferad. Den första typen av kommersiellt framgångsrik fotografering kallades för Daguerreotypin efter fransmannen Louis Daguerre och blev offentliggjord 1839. Bilderna skapades på silverbelagda kopparplåtar och krävde lång exponeringstid. När man ser tillbaka på gamla bilder ser man att personerna i princip aldrig ler och ser ganska stela ut. Detta beror på att ett fotografi kunde ta flera minuter att framställa och det var svårt att hålla uppe ett naturligt leende under så lång tid. För att kunna ta bra bilder krävdes kontrollerade ljusförhållanden och bröllopsbilder togs i speciella fotostudios. Paren klädde därför ofta upp sig i sina bröllopskläder några dagar efter bröllopet. De tidigaste bröllopsposerna var väldigt strukturerade och formella, ett klassiskt motiv visade paret då de satt eller stod bredvid varandra med allvarsam min och med rak rygg.

Porträttet på bruden brukade tas i en sådan vinkel att den framhävde hennes klänning. Bilden togs på nära håll för att få med spetsdetaljer och liknande. Brudgummen skulle gestaltas som värdig och stilig i sin bröllopskostym med rak rygg och allvarsam min.

Ibland poserade brudparet tillsammans med sin familj, då bjöds föräldrar, syskon och andra nära släktingar in för att närvara. Både familjebilder och gruppbilder med tärnor och marskalkar var väldigt strukturerade och kunde ibland även se ganska konstlade ut eftersom man fick stå eller sitta väldigt still.

Färgfotografiernas intåg

De första fotografierna var antingen svartvita eller sepiatonade men redan tidigt på 1900-talet började man experimentera fram olika tekniker för att producera färgfotografin. Ett av försöken var på Autochrome-plåtar och lanserades 1907. Autochromeplåtar är en typ av glasplåtar som är täckta med ett galler av färgade korn. Den här typen av teknik var både dyr och komplicerad och nådde inte ut till bröllopsfotograferna. Det gjorde däremot Kodachromefilmen som var den första filmrullen för färgfoton. Eastman Kodak lanserade sin kamerarulle under 1930 talet och hans företag Kodak sålde sedan kamerarullar ända fram till digitalkamerans intåg. Fotografer använde sig av filmrullar och framkallade bilderna i speciella mörkerrum. Filmrullarna var otroligt ljuskänsliga så man var tvungen att byta kamerarulle i mörker. När bilderna med tiden krävde allt kortare exponeringstid började leenden skymta fram men de klassiska poserna stannade kvar.

Efter andra världskriget blev efterfrågan på färgfotografin allt högre och det blev allt vanligare att brudpar anlitade fotografer som var specialiserade på färgfotografi. Utvecklingen gick därefter allt mer framåt och nådde standardnivå i Sverige någonstans mellan 1970 och 1980.

Från det att färgfotografier blev standard kan vi märka att bröllopsbilderna fick mer liv och och rörelse. Poserna blev mer avslappnade och man började fotografera mer utomhus med vackra bakgrunder samt i och utanför kyrkan. Detaljfotografin på bröllopsbuketter och andra färgstarka accessoarer blev vanligare och fotografen kunde även framhäva detaljer i kläder och hår.

Digitalkameran som revolutionerade fototekniken

Digitalkamerans intåg blev revolutionerande för alla typer av fotografer. Nu kunde man ta hur många bilder man ville utan dyra kamerarullar, dessutom fick man omedelbar återkoppling och kunde direkt avgöra hur bilden skulle bli. Nu kunde man välja bort dåliga bilder och spara dem som blev bra. Man kunde även börja redigera bilderna i datorprogram. Röda ögon och solfläckar försvann och bilderna blev allt mer levande. För att få bra bilder med en filmkamera krävdes det att man satt still annars blev bilderna suddiga. Ju mer digitalkameran utvecklades, desto mer plats för rörelse blev det. Med hjälp av molntjänster och minneskort får man en oändlig lagringsplats för sina bilder och man behöver inte oroa sig för att man fotograferar för mycket. De klassiska fotoalbumen blev allt mer ovanliga och specialbeställda fotoböcker tog över. Idag kan brudpar med hjälp av en bröllopsfotograf designa sin egen fotobok med både porträttbilder och candidbilder från bröllopet. När en fotograf går runt och fotograferar på ett bröllop utan att gästerna positioneras kallas detta ibland för fotojournalism eftersom den här tekniken bättre dokumenterar bröllopet. Fotografen fångar ögonblick och känslor så att bröllopsparet kan se tillbaka på sin dag och minnas sina gäster precis som de var.

Mobilkameran tvingar fram ny teknik

Mobilkamerans utveckling har också stor betydelse inom bröllopsfotografering. Den har ökat möjligheten för privatpersoner att själva ta bilder på viktiga evenemang, som till exempel bröllop. Man kan även själv redigera och behandla sina bilder med olika program och konstnärliga effekter och kan sedan snabbt dela bilderna med familj och vänner. Idag är våra mobilkameror i samma klass som flera systemkameror och konkurrerar med fotografens egna utrustning. Många känner sig nöjda med sin mobilkamerans kvalitet och fotograferna har blivit tvungna att hänga med i utvecklingen för att fortfarande ligga högst på marknaden. Innovativa metoder såsom drönarteknik, spegelteknik och greenscreens har fått integreras i fotografens arbete. 

Drönarteknik ger bröllopsfotografer fantastiska möjligheter att skapa fantasifulla och kreativa bilder och videos. Bilderna blir mer dynamiska och livfulla och täcker upp en större yta. Med bilder tagna från luften kan man inte bara få en helhetsbild över festen och landskapet, man kan även få till unika vinklar som tidigare varit omöjliga. Nu behöver inte fotografen ta bilder från stegar eller kranar och bilderna kan tas i alla miljöer så länge man använder drönaren efter de rådande reglerna.

Med drönarteknikens framfart har flera säkerhets- och regleringsföreskrifter tagits fram. Man vill värna om privatpersoners integritet. Ta alltid reda på vilka de lokala reglerna och säkerhetsföreskrifterna är innan du använder drönarteknik.

Sociala mediers inflytande

Bröllopsfotografens portfolio läggs ofta ut på sociala medier och idag är det deras viktigaste marknadsföring, ett stort hopp från några enstaka bilder i ett skyltfönster. Bröllopsparet kan även välja att få sina bilder digitala och med hjälp av delningar kan fotografens kundkrets öka. Förr bredde bröllopsfotografierna inte ut sig mer än till tavelramen eller det egna fotoalbumet, idag kan hela världen se bilder på det lyckliga paret på mindre än en halv minut.

Skillnaden mellan gamla och moderna bröllopsbilder

Stilmässigt skiljer sig gamla och nya bilder åt på så vis att de äldre bilderna ofta såg mer formella och uppstyltade ut. De följde även ganska strikta konventioner och sociala normer. Moderna bröllopsfotografin fokuserar mer på liv och rörelse än på stela poser. Det är vanligare att en fotograf tar dokumentära bilder på plats än att brudparet poserar i en studio. När det kommer till posering var de gamla poserna mindre spontana och formella medan man idag försöker fånga ögonblick och känsla.

Tekniskt sätt krävdes det stora kameror och långa exponeringstider för att få fram bra bröllopsbilder förr medan man idag enkelt kan få tydliga digitala färgbilder på mindre än en sekund. Visuellt skiljer sig gamla och nya bilder enormt eftersom de första bilderna var svartvita eller sepiatonade medan man idag använder sig av färgfotografering och konstnärliga effekter.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen