Bröllopsfotografi i olika kulturer 2

Bröllopsfotografi i olika kulturer

Bröllopsfotografi kan skilja sig en hel del från varandra beroende på kultur, religion och geografiskt område. Även om målet med Bröllopsfotografi är att dokumentera och föreviga förbindelsen mellan två människor kan fokuset ligga på olika saker. En del bröllop gestaltas med andakt och lugn medan andra vill ha liv och rörelse på sina fotografier. Att fotografera olika typer av vigselceremonier är både spännande och lärorikt men kommer med en hel del ansvar och krav på kunskap. För att kunna göra ett bra jobb bör man ha koll på vilka ceremonier och ritualer som finns och även kunna ha en öppen dialog om hur brudparet vill gestalta sitt bröllop. Man brukar säga att det finns två olika typer av bröllopsfotografering, posering och candid (levande bilder), ta reda på vilken typ av fotografering som passar brudparet bäst.

Bröllopsfotografi runt om i världen

Beroende på var i världen du befinner dig kan du hitta flera olika kulturella bröllop, både traditionella och mer modernt avslappnade. I den här artikeln tar vi upp hur traditionella ceremonier brukar gå till med vetskap om att alla bröllop är individuella och kan skilja sig mycket ifrån varandra.

Bröllopsfotografering i västvärlden

I västerländsk kultur spelar bröllopsfotografer en stor roll. Ofta hyr brudparet in en professionell fotograf för att föreviga deras dag. I västvärlden har det länge varit tradition att posera som brudpar men ju mer de konventionella reglerna lättades upp har det blivit allt vanligare att bröllopsfotografen stannar kvar och fotograferar candid under hela tillställningen. Bilder på när paret skär upp tårtan, första dansen och tal under bröllopsmiddagen har blivit klassiska men numera kan en fotograf även ombedjas att stanna och ta bilder på gästerna när de dansar, minglar och leker på efterfesten. Man får tänka på att västvärlden inkluderar ett stort område och att det finns flera olika traditioner inom olika länder. Till exempel är USA  kända för sina stora fester medan de svenska bröllopen oftast är lite mindre.

Indiska bröllopsfotografin

Eftersom det traditionella indiska bröllopet består av flera olika ceremonier och ritualer beroende på religion, jobbar en bröllopsfotograf hårt med att få med så mycket som möjligt med fokus på brudparets individuella önskemål. Ett indiskt bröllop består både av moderna och traditionella ritualer, de mest kända är Mehendi, där bruden får sina hennatatueringar målade på sig, och Sangeet som är ett musikaliskt evenemang. De två vanligaste religionerna i Indien är hinduism och jainism som båda har sina egna seder. Ett hinduistiskt bröllop brukar vara mer praktfullt än ett jainistiskt, vars religion fokuserar mer på enkelhet och andlighet.

Kinesiska bröllopsfotografin.

All typ av fotografering är stort i Kina och det finns en massiv produktion av Bröllopsfotografi. En bröllopsfotograf anlitas till förlovningsfotografering och till bröllopsfotografering där bilderna på brudparet ofta tas i förväg. Under bröllopsfesten tar fotografen bilder på själva bröllopsceremonin, den traditionella te-ceremonin och därefter på familj och vänner. Man kan ofta se bilder av en mer skämtsam karaktär där par och gäster poserar och klär ut sig. Förr var de kinesiska bröllopsbilderna mer formella och uppställda. Brudparet blev porträtterade omgivna av olika lyckosymboler som till exempel röda lyktor och drakar.

Japanska bröllopsfotografin

Det traditionella japanska bröllopet är ofta en lugn och elegant ceremoni där fotografen fokuserar på värdighet och betonar viktiga detaljer såsom kläder och symboler. Den här typen av fotografering kallas för konkon-choko och inkluderar bilder på brudparet i traditionella kimonos. Bilderna tas gärna med blommor och vackra landskap i bakgrunden. Shintoism är den vanligaste religionen i Japan och därför kan en bröllopsfotograf få fotografera shintoistiska ritualer i samband med bröllopet.

Bröllopsfotografering i mellanöstern

Bröllopsfotografering i mellanöstern kan se lite olika ut beroende på brudparets religion och geografiska läge. De vanligaste religionerna i mellanöstern är islam och kristendom vilka har ganska skilda traditioner när det gäller bröllopsfotografering. Bilder från mellanöstiska  bröllop brukar vara väldigt detaljrika och inkludera de traditionella ceremonierna runt själva vigseln och festligheterna efteråt. Dessa bröllop har även en tradition omkring sig att vara i flera dagar, en bröllopsfotograf kan därför bli ombedd att komma flera gånger till samma bröllop.

Afrikanska bröllopsfotografin

Det traditionella afrikanska bröllopet är fullt med fest och dans. Kläderna är ofta färgglada och av traditionell karaktär, vilket en bröllopsfotograf ofta fokuserar på utöver själva ceremonin. Hur ritualerna och danserna på afrikanska bröllop ser ut beror mycket på stam och region och kan därför skilja sig en del. Gemensamt är dock att danserna och de omkringliggande ritualerna har ett stort symboliskt värde och är därför oftast viktiga för brudparet att få dokumenterade.

Latinska bröllopsfotografin

Den latinska kulturen är färgstark och passionerad och så även deras bröllop. En bröllopsfotograf försöker fånga upp känslan av livfullhet och blommig färgprakt. Traditioner såsom “el lasso” (bröllopsrep) fotograferas tillsammans med bilder på brudparet. Dans och musik har en stor roll i det latinska bröllopet, exempelvis finns traditionen “La Hora Loca” (Den galna timmen). Då klär gästerna ut sig och deltar i euforiska danser såsom salsa, merengue, bachata och cumbia. Detta helt unika inslag i bröllopsfirandet förevigas på bild av den kvicka bröllopsfotografen.

Bröllopsfotografi inom olika religioner

Olika religioner har sina egna traditioner som behöver gestaltas på rätt sätt. En del av bröllopsfotografens arbete är att fotografera de religiösa ceremonierna efter brudparets önskemål. Naturligtvis ser inte alla bröllop ut på samma vis, även fast de utmynnar i samma religion. I den här artikeln beskriver vi traditionella religiösa bröllop som inte alltid motsvarar dagens moderna vigslar.

Kristen bröllopsfotografering

Kristna bröllop är ofta väldigt romantiska med kyssar, röda rosor och vita klänningar. Den vita klänningen och slöjan är en gammal tradition som vittnar om brudens oskuldsfullhet.

Under den kristna bröllopsceremonin i kyrkan brukar fotografen ta bilder på brudparets längs altargången, ringväxlingen, löftesutbytet, och den slutliga kyssen. Därefter tas bilder när paret kommer ut ur kyrkan, inte helt sällan kyssandes på kyrktrappan. Bilder på familj, vänner, tärnor och brudnäbbar är också en viktig del tillsammans med detaljbilder på ringarna, brudbuketten och brudens håruppsättning.

Judisk bröllopsfotografering

Under det judiska bröllopet tas först bilder på brudens och därefter brudgummens ankomst till Chuppahn (bröllopstältet) och därefter på själva ceremonin med ringbyte och unika ritualer. Exempel på judiska bröllopsritualer är Ketubah (underskrift av äktenskapskontraktet), Bedeken (slöjlyftningen) och glaskrossandet (då brudgummen stampar sönder ett vinglas som en påminnelse om lidande och sårbarhet.) Fotografens uppgift är att fånga dessa ögonblick med respekt och värdighet. Därefter firas Mazel Tov, en fest med god mat, musik och dans. Här kan fotografen fotografera både familj och vänner samt ta individuella bilder på brudparet. 

Muslimsk bröllopsfotografering

Det muslimska bröllopet kallas för Nikah och består av en vigsel med bön, välsignelser och festligheter. Muslimska Bröllopsfotografi består av porträtt av brudparet i traditionella kläder, brudens inträde i bröllopslokalen, utbyten av löften samt olika ceremoniella handgestikuleringar. Vissa delar av efterfesterna sker separat för män och kvinnor och det bör bestämmas i förväg vilken roll fotografen ska ha under dessa avsnitt. En annan ceremoni som kan vara önskvärd att föreviga är Mehendi (brudens henna-natt.) Då får bruden sina händer och fötter målade med henna av sin familj eller en professionell hennamålare. Hela processen med målning, torkning och tvagning blir i sig en festlig tilldragelse som äger rum några dagar före själva vigseln. På en del muslimska bröllopsbilder visar inte kvinnan sitt ansikte utan poserar i en burka eller liknande heltäckande plagg.

Hinduistisk bröllopsfotografering

Hinduistiska bröllop är fulla med färgstarka ritualer och det är viktigt att fotografen får med dem som är extra viktiga för bröllopsparet. Ceremonier som Saptapadi (de sju omloppen runt elden), Sindoorkastning (appliceringen av röd pasta i brudens panna), Haldi (tillverkning och insmörjning med Haldi-pasta på brudparets kroppar) och Baraat (då brudgummen rider fram till bruden på en häst) är exempel på viktiga ceremonier som en fotograf brukar ombedjas att ta bilder på. Detaljbilder på kläder, håruppsättningar och smycken brukar också vara önskvärda eftersom de ofta har ett symboliskt värde från långt tillbaka i tiden.

Buddhistisk bröllopsfotografering

Ett buddhistiskt bröllop brukar vara en lugn och enkel ceremoni där andlighet och inre ro bör betonas i bilderna. Det finns flera spännande bröllopsritualer inom buddhism, vattengjutning, vandring runt en staty eller ett tempel och utbyte av offergåvor är några av dem. Här är fotografen aktiv i sitt fotograferande. Buddhistiska bröllop innehåller även långa pauser med meditation och tystnad och här bör bröllopsfotografen höra sig för om lämpligheten att fotografera. Ett annat viktigt ögonblick som är värt att föreviga är munkarnas välsignelse över brudparet.

Sikhisk bröllopsfotografering

Under ett sikhiskt bröllop tas bilder på själva vigseln i gurdwaratemplet (Anand Karaj-ceremonin), Laavan (uppläsning av religiösa hymner) och Sahibutsägelsen (uttalande av positiva påståenden.) Gurdwaratempel är otroligt vackra, därför ombeds många bröllopsfotografer att ta bilder inuti templet, speciellt under brudparets intåg. Under festen efter vigseln fotograferas festligheterna och speciellt dokumenteras den traditionella bhangra-dansen. Detaljbilder på de traditionella turbanerna är också ofta efterfrågade.

Bahá’ísk bröllopsfotografering

Ett bahá’ístiskt bröllop fokuserar mycket på enhetlighet och andlighet och kan äga rum i ett Bahá’ítempel eller på en privat plats. Fotografen förevigar vigseln, som inkluderar bland annat utbyten av kärlekslöften, ringväxling och en officiell underskrift där brudparet skriver under sin vigsel. Efter vigselceremonin är det brukligt med en efterfest med mat, musik och dans, här kan fotografen ofta få fritt spelrum.

Jainistisk bröllopsfotografering

Jainistiska bröllop fokuserar oftast på enkelhet och andlighet och fotografen bör så diskret och tyst som möjligt ta bilder på ceremonierna som oftast består av ögonblick av tystnad och reflektion. Den jainistiska bröllopsceremonin består av flera rituella steg som är värda att fotograferas. Exempel på ritualer är Kanyadaan (då brudens far överlämnar sin dotter till sin blivande make), Manglasutra (då brudgummen sätter på bruden ett halsband som en symbol för äktenskapet), Rice-rissalut (då brudparet utväxlar riskorn som ett tecken på kärlek och välsignelse), äktenskapslöften och de äldres välsignelser.Gemenskapen och sämjan mellan gästerna är väldigt viktig och därför tas mycket bilder på familj och vänner.

Ateistisk bröllopsfotografering

Ateistiska bröllop innefattar inga religiösa ceremonier även om en del traditioner hänger kvar (till exempel den vita klänningen och slöjan). Det ateistiska bröllopsparet brukar istället önska bilder från rådhuset eller annan plats där vigseln äger rum och därefter på bröllopsmiddag och fest. 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen